MAS Museum voor Achterhoekse Schilderkunst

 

 

 

Wouter Derksen, Johan Drewes en Meindert Niemeijer

Herman Dijkjans, een waarachtig en vrij kunstenaar

Voorst, 2016

 

Opgeleid als verver en rijtuigschilder, ontwikkelde de Warnsveldse Herman Dijkjans (1889-1966) zich tot docent en kunstenaar. Eigenzinnig en geïnspireerd door Vincent van Gogh gaat hij zijn eigen gang en houdt zich afzijdig van heersende kunststromingen en exposities. Vijftig jaar na zijn dood, doen de auteurs recht aan de talenten van deze vrij onbekende kunstenaar in deze biografie en toelichting op zijn werk.

 

€19,95 (tijdelijk uitverkocht)

 

 

 

Wouter Derksen

redacteur: Manon van Engelen

'Ingelijst - vier eeuwen Zutphense schilderkunst'

Voorst, 2014

ISBN: 978-90-820433-1-0

 

Wouter Derksen, auteur van het boek en

conservator van de Zutphense Kunst Collectie,

heeft in zijn tweede boek over de Zutphense

schilderkunst de afgelopen vier eeuwen onder

de loep genomen. Dat heeft naast een schat aan informatie over toonaangevende kunstenaars ook een aantal verrassingen aan het licht gebracht. De kunstgeschiedenis van Zutphen bleek veel ouder dan verwacht. En ook zijn er verschillende beroemde kunstenaars in de torenstad geboren.

Namen als Mommie Schwarz en Willem Vaarzon Morel zijn bijvoorbeeld aan deze stad gebonden. Ingelijst, Vier eeuwen Zutphense schilderkunst is een goede basis voor meer bekendheid van de Zutphense kunst en hun makers. Het is een boek met een chronologische lexiconstructuur. Elke periode wordt gemarkeerd door een analytische beschouwing die de relatie ten opzichte van de grote stijlen aangeeft. De meer dan driehonderdvijftig tekenaars, aquarellisten, grafici en schilders krijgen een plek in de tijd. Ook zijn in het boek kunstenaars als groep en in collectief beschreven. En hoe zat dat ook al weer met die B.K.R?

Een prachtig boek, vol wetenswaardigheden en meer dan honderdveertig fraaie illustraties van de lange kunstgeschiedenis van Zutphen.

 

€ 29,50 / verzendkosten € 6,95

Bestel dit boek

MAS Museum voor Achterhoekse Schilderkunst 2023 03 07 · webdesign www.peter.kalkowsky.nl