terug

 

 

 

Binnenkort:

 

4 september t/m 28 november 2020

 

Jeanne Bieruma Oosting

 

Jeanne, freule Adriana Johanna Wilhelmina Bieruma Oosting (‘Biertje’) wordt geboren in Leeuwarden op 5 februari 1898. Het eeuwelingschap haalt ze niet: ze overlijdt in Almen op 14 juli 1994.

Als ze negen is verhuist het gezin naar De Cloese in Lochem.

De liefde voor de natuur die zo in haar werk te zien is, zal daar zijn ontstaan.

 

Na het overlijden van haar moeder koopt ze in 1955 een eigen buiten -Het Elger- in Almen, het dorpje dat ze ze zich misschien herinnerde uit haar jeugd op De Cloese.

 

Vooral haar grafisch werk was vernieuwend en het merendeel van haar drukken verzorgde ze zelf. Een zwaar en soms ook vies werk: ‘...maar als dan eindelijk zo’n verse druk, fluwelig zwart op roomkleurig papier ten slotte langzaam en plechtig onder de rol te voorschijn komt en het resultaat werkelijk bevredigend is, voel ik me moe, vies en gelukkig.’

 

Haar geschilderd oeuvre bestaat grotendeels uit (zelf)portretten, landschappen en stillevens, In een eigen stijl, maar veel minder uitgesproken dan haar grafiek.

 

Vanuit Almen blijft ze de bijeenkomsten van een flink aantal kunstenaars-verenigingen bezoeken. Daar is ze prominent aanwezig en uitgesproken in haar opinie. Een druk bezet iemand, maar efficiënt:

Bel me ‘s morgens voor achten, anders stoort ‘t in ‘t werk ….

 

Nog bij leven -in 1970- stelt ze de Jeanne Oosting Prijzen in voor figuratieve kunst. Na haar overlijden worden de prijzen uitgereikt door de Jeanne Oosting Stichting. Haar belangstelling voor hedendaags kunst vindt vooral uitdrukking in de selecie van de jury: alleen kunstenaars ...

 

Openingstijden vrijdag 14 -17 uur, zaterdag 14-17 uur.

Toegang € 4 per persoon; voor rondleidingen telefoon 0575 – 525165

Kulturhus Vorden Raadhuisstraat 6, 7251 AB Vorden

Facebook www.facebook.com/MASVorden

MAS Museum voor Achterhoekse Schilderkunst 2021 06 29 · webdesign www.peter.kalkowsky.nl