Het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst is een museum voor beeldende kunst. Naast de kerncollectie die bestaat uit werk van Achterhoekse kunstenaars van rond 1890 tot heden, zijn de volgende exposities te zien:

Schilderijen en werken op papier van

Maria Philippina van Bosse

 

Van zaterdagmiddag 10 september tot en met zaterdagmiddag 26 november 2022 zijn er schilderijen en werken op papier van Maria Philippina van Bosse te zien. Daarnaast zijn er ook enkele niet eerder getoonde werken op papier van haar leermeester Johannes Warnardus Bilders te bewonderen.

Marie van Bosse werd in 1837 in Amsterdam geboren als dochter van Pieter Philip van Bosse, advocaat en ruim twintig jaren minister van financiën.

Marie gaf op haar achttiende al aan dat zij schilder wilde worden. Dat was hoogst ongewoon in die tijd, want vrouwen in de schilderkunst waren een zeldzaamheid.

 

Zij mocht van haar ouders en kreeg les van Hendrikus van de Sande Bakhuyzen (1795 – 1860) en van Johannes Bosboom (1817 – 1891). Toch vond zij dat zij nog niet genoeg geleerd had. Daarom nam ze vanaf 1875, les van Johannes Warnardus Bilders. Zij werden verliefd, trouwden in 1880 met elkaar en gingen in Oosterbeek wonen.

Hoewel haar leermeester een laat-romanticus was, werkte zij meer als impressionist en volgde daarmee de Haagse Scholers. Marie werkte veel en werd gevraagd voor verschillende tentoonstellingen, zoals die van Levende Meesters, de Parijse Salon en de Nationale tentoonstelling van Vrouwenarbeid. Ook kreeg ze een bronzen medaille  en een eervolle vermelding op de wereldtentoonstelling in Parijs.

Haar werk is in verschillende museale collecties opgenomen. Marie had een rug-aandoening. Daarom kuurde zij regelmatig in een kuuroord in Wiesbaden. Zij is, tijdens zo’n kuur, in 1900 overleden.

 

Let op: De entree is verplaatst naar de linkerkant van het Kulturhus.

 

Openingstijden vrijdag 14 -17 uur, zaterdag 14-17 uur.

Kulturhus Vorden Raadhuisstraat 6, 7251 AB Vorden

Facebook www.facebook.com/MASVorden

 

Geweest

 

Een overzicht van de exposities die in het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst zijn geweest.

 

Meer informatie

MAS Museum voor Achterhoekse Schilderkunst 2022 03 30 · webdesign www.peter.kalkowsky.nl