Jan Gerritsen – tekenaar, schilder, graficus

 

Voor de najaarstentoonstelling in het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst, het MAS Vorden, dat in het Kulturhus aan de Raadhuisstraat 6 in Vorden gevestigd is, is werk van Jan Gerritsen geselecteerd. Deze tekenaar, schilder en vooral graficus werd in 1925 in Doetinchem geboren en is in 2003 in Borculo overleden. De tentoonstelling duurt van 7 oktober tot eind december 2017.
Uit het brede oeuvre van Gerritsen zijn enkele thema’s en technieken gekozen. Alles is doordrenkt van zijn fascinatie en liefde voor de kunst en speciaal voor de grafische kunst.

 


Jan Gerritsen was een pure autodidact. Het was ooit zijn wens om een opleiding tot graficus te volgen. Maar door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog is daar niets van terecht gekomen. Al sinds zijn jeugd in Doetinchem tekende en schilderde hij veel en hij heeft zich later door zelfstudie in vele grafische technieken ontwikkeld. Zijn oeuvre is dan ook heel divers. Zo maakte hij tekeningen, aquarellen, gouaches, en druksels in de vorm van sjabloondruk, linoleumsneden, houtsneden en etsen.

 

 

Zijn hele leven stond in dienst van de beeldende kunst maar hij had daarnaast een baan als kantoorhouder bij de toenmalige P.T.T. Hij was creatief en heel productief, zijn artistieke nalatenschap is dan ook groot. Hij was een sociaal mens, veelzijdig en vooral een gedreven kunstenaar. Zijn kenmerkende druksels laten op geheel eigen wijze zijn vakmanschap zien door de bijzondere manier waarop hij speelt met licht, kleur en vorm.

 


Door een ontmoeting op het postkantoor in Borculo met dominee Henkels, die tijdens de oorlog een goede vriend en actiegenoot tegen de nazi’s was van Hendrik Werkman, kwam hij in aanraking met het werk van deze Groninger graficus van De Ploeg. De confrontatie bracht veel bij hem teweeg, het bleek dat hij al jarenlang zonder zich daarvan bewust te zijn in de geest van Werkman werkte. Door gebruik te maken van materialen als drukinkt en die op te brengen door middel van rubberen inktrollers wordt een met het werk van Werkman zeer verwante sfeer opgeroepen. Heel frappant. De thematiek echter is totaal verschillend en geheel eigen aan deze Borculose kunstenaar.

 


In deze tentoonstelling wordt extra aandacht aan de druksels besteed. Zij zijn kleurrijk en aansprekend en zullen menig keer een glimlach laten verschijnen. Daarbij zijn de werken van Jan Gerritsen heel boeiend omdat zij vaak meer inhouden dan op het eerste gezicht te zien lijkt.

 

NB. Voor info over Hendrik Werkman zie deze link:
nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_Werkman

 

Openingstijden vrijdag 14 -17 uur, zaterdag 14-17 uur.

--- zondag 10 december 2017, 11 - 17 uur, € 2 per persoon ---

Toegang € 4 per persoon; voor rondleidingen telefoon 0575 – 525165

Kulturhus Vorden Raadhuisstraat 6, 7251 AB Vorden

Facebook www.facebook.com/MASVorden

Jan Baggen

 

Ook Jan Baggen exposeert zondag 10 december bij het MAS - op Kunst Zondag Vorden.

 

Meer informatie

Geweest

 

Een overzicht van de exposities die in het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst zijn geweest.

 

Meer informatie

MAS Museum voor Achterhoekse Schilderkunst 2017-12-05 · webdesign www.peter.kalkowsky.nl