Het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst is een museum voor beeldende kunst. Naast de kerncollectie die bestaat uit werk van Achterhoekse kunstenaars van rond 1890 tot heden, zijn de volgende exposities te zien:

Het museum is vanaf 18 mei gesloten.

 

3 maart - 17 mei 2023

Anyta Holst, tekeningen

Martha Heijenk, miniaturen

 

 

Anyta Holst werkt aan de hand van thema’s, soms geïnspireerd door een nieuwsbericht, een gedicht of een eigen ervaring.

Het gaat dan over de kwetsbaarheid van mensen die in een sociaal isolement verkeren, ontheemd zijn of onderhevig aan scheidslijnen door cultuurverschillen.

Na haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam hield ze zich bezig, van 1966 tot 1971, met grafisch werk: waaronder zeefdrukken en mono-prints. Dit in combinatie met poëzie en performances.

Na haar vervroegde pensionering volgde ze de opleiding Tekenkunst aan het Instituut Kunstonderwijs Hoogstraten in Vlaanderen, met als specialisatie model- en portrettekenen. Daar heeft ze zich inhoudelijk en technisch verder ontwikkeld, met verrassende resultaten.

Ze maakt ook gedichten, waarvan een deel is opgenomen in de bundel ‘Dagfragmenten’, die -bij deze tentoonstelling- ook te koop is.

 

Het werk van de tweede exposant is -letterlijk- klein van opzet, maar zeker niet minder de moeite waard: een mooi en vredig contrast met de grote tentoonstelling, die soms een beetje confronterend kan overkomen. Martha Heijenk was een multi-talent, die haar wortels in de verpleging en daarna in het onderwijs had liggen. Ze behaalde verschillende aktes en schreef gedichten.

Ze werd in 1926 op een boerderij aan de Elzerdijk in Eefde geboren en is in 2005 overleden. In haar jeugd struinde zij over de hei en speelde bij de Eefdese Beek.

Ze trad op als voordrachtskunstenaar. Schilderlessen brachten haar op het pad van de beeldende kunst. De artistieke resultaten hebben, hoewel traditioneel van aard, zeker kwaliteit; vooral de vele miniaturen die ze maakte. Het afwisselende landschap in de omgeving van Eefde en Almen was haar inspiratiebron, zoals het Berkellandschap en de Gorsselse Hei met meertje.

Beide tentoonstellingen zijn vanaf vrijdagmiddag 3 maart tot en met zaterdagmiddag 27 mei 2023 van 14.00 – 16.30 uur, bij het MAS Vorden te bezichtigen.

De entree is 5 euro per persoon en kinderen tot 16 jaar zijn gratis.

 

Let op: De entree is verplaatst naar de linkerkant van het Kulturhus.

 

Openingstijden vrijdag 14 -16:30 uur, zaterdag 14-16:30 uur.

Entreeprijs 5 €

 

Kulturhus Vorden Raadhuisstraat 6, 7251 AB Vorden

Facebook www.facebook.com/MASVorden

 

Geweest

 

Een overzicht van de exposities die in het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst zijn geweest.

 

Meer informatie

MAS Museum voor Achterhoekse Schilderkunst 2023 03 07 · webdesign www.peter.kalkowsky.nl