Binnenkort

 

9 december 2018

KunstZondag Vorden

met Iet de Haan, batiks.

Geweest

 

Een overzicht van de exposities die in het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst zijn geweest.

 

Meer informatie

Nu te Zien:

 

 

Martien de Kler, Marijke de Kler-Vermeulen

Welterusten, meneer de President

 

Tot 22 februari 2019

 


Op 10 november is het precies honderd jaar geleden dat er een einde kwam aan de eerste wereldoorlog. Museum voor Achterhoekse Schilderkunst herdenkt dit met een expositie van het anti-oorlogswerk van de Zutphense schilder Martien de Kler (1943-2016).

Oorlog en de gevolgen daarvan hebben De Kler veel bezig gehouden. Hij streed ertegen door middel van zijn kunst. ‘Niets is zo sterk als kunst. Kunst is het eerste wat een dictator verbiedt’, is een uitspraak van De Kler. De Klers fascinatie met oorlog en vooral de afschuwelijke gevolgen daarvan begonnen tijdens de Vietnamoorlog: hij maakte ooit een indrukwekkend portret van Ho Chi Min. Maar ook verbeeldde hij de Overtocht over de Berezina (Napoleon), de gevolgen van shell shock tijdens WOI, De verwoesting van Warschau tijdens WOII, De puinhopen van Berlijn 1945, Hongarije 1956, Praag in 1962, , etc. In het Zutphense museum liet hij het afschuwelijke karakter en de zinloosheid van oorlog en geweld zien met de serie ‘Na de bombardementen’ bij de expositie ‘Beeld van de oorlog’ (2014).

 

 

De tweede exposante is Martiens weduwe Marijke de Kler-Vermeulen (1945), keramiste en glaskunstenares. Marijke werd opgeleid aan de Academie voor Beeldende Kunsten Arnhem en werkte jaren bij plateelbakkerij De Ram Arnhem in Velp. Marijke geeft de voorkeur aan ronde vormen, maar maakt ook gebruikskeramiek. Haar glasfusieobjecten zijn bijzonder fraai, opgesierd met vlinders, libellen of andere diertjes, of prachtig gekleurd glaswerk met wonderlijke luchtbellen.

De expositie ‘Welterusten, meneer de President’ en het werk van Marijke de Kler-Vermeulen is tot 22 februari 2019 op vrijdag- en zaterdagmiddag van 14 tot 17 uur te zien

 

Openingstijden vrijdag 14 -17 uur, zaterdag 14-17 uur.

Toegang € 4 per persoon; voor rondleidingen telefoon 0575 – 525165

Kulturhus Vorden Raadhuisstraat 6, 7251 AB Vorden

Facebook www.facebook.com/MASVorden

Het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst is een museum voor beeldende kunst. Naast de kerncollectie die bestaat uit werk van Achterhoekse kunstenaars van rond 1890 tot heden, zijn de volgende exposities te zien:

MAS Museum voor Achterhoekse Schilderkunst 2018 11 08 · webdesign www.peter.kalkowsky.nl