Geweest

 

Een overzicht van de exposities die in het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst zijn geweest.

 

Meer informatie

Nu te Zien:

 

Van Den Haag naar Hengelo:

Agnes van den Brandeler (1918 - 2002), schilderijen en iconen

 

vanaf 5 juli tot 6 september 2019

 

Agnes van den Brandeler groeit op in het mondaine Haagse leven van vóór de oorlog. Haar schoolschriften, die ze -zoals zoveel- bewaard heeft, staan vól met kleine kriebelige sprookjesfiguren en zelfportretjes. Later zou ze ook de interieurs van Slot Rossum, waar haar moeders familie woonde, in gouache en aquarel afbeelden.

Ze volgt al in haar gymnasiumtijd lessen bij mevrouw Marie Vlielander Hein, toen een kunstenares van reputatie, maar later vergeten geraakt.

In de jaren 1939-’40 schrijft ze zich in bij de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, naar verluidt tot ongenoegen van met name haar vader.

Na die Academietijd reist ze veel: naar Spanje, Frankrijk en ook Griekenland waar ze geboeid raakt door de kunst van het Icoon-schilderen.

In 1973 verhuist ze met haar man naar Het Hof in Hengelo (Gld.) waar ze tot haar overlijden in 2002 zal wonen. Daar was niet alleen voldoende ruimte voor twee ateliers (één voor haar iconen en één voor haar vrije werk) maar ook een flinke zolder waar ze moeiteloos plek vond om haar enorme oeuvre een onderdak te bieden.

 

 

Het werk van Agnes van den Brandeler kenmerkt zich door een expressieve stijl van schilderen en een eigen coloristiek. Met betrekking tot haar iconen hield zij zich aan de strenge regels die ze geleerd had in Griekenland, hoewel iconenkenners menen dat zij zich door onorthodoxe voorbeelden liet inspireren en haar techniek niet strookte met de geldende regels.

 

Haar -artistieke- nalatenschap wordt beheerd door de Agnes van den Brandeler Stichting, die ruimhartig medewerking verleende aan deze tentoonstelling.

De tentoongestelde werken zijn ook te koop.

 

 

 

 

Openingstijden vrijdag 14 -17 uur, zaterdag 14-17 uur.

Toegang € 4 per persoon; voor rondleidingen telefoon 0575 – 525165

Kulturhus Vorden Raadhuisstraat 6, 7251 AB Vorden

Facebook www.facebook.com/MASVorden

Het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst is een museum voor beeldende kunst. Naast de kerncollectie die bestaat uit werk van Achterhoekse kunstenaars van rond 1890 tot heden, zijn de volgende exposities te zien:

MAS Museum voor Achterhoekse Schilderkunst 2019 09 02 · webdesign www.peter.kalkowsky.nl