Geweest

 

Een overzicht van de exposities die in het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst zijn geweest.

 

Meer informatie

 

vanaf 3 september 2021

 

Hubert van Hille

 

 

Hubert van Hille werd geboren op Ambon (12-09-1903) waar zijn vader controleur was bij het ministerie van Kolonien. Op een reis naar het vaderland wordt de jonge Hubert ondergebracht bij een tante in Zutphen. Zijn ouders keren terug naar Ambon. Hubert gaat in Zutphen naar het gymnasium en volgt daarna een studie Rechten in Utrecht. Hij werkt een aantal jaar als repetitor, maar voelt zich meer aangetrokken to de kunsten. Na een ontmoeting met kunstcriticus en verzamelaar HP Bremmer besluit hij zich in die richting te ontwikkelen en schrijft zich in bij de Haagse academie voor Beeldende Kunst. Ook in zijn Zutphense jaren had hij al schilderles gevolgd bij de lokaal bekende Barend Hendrik Stomps.

Aanvankelijk schildert hij min de stijl van de naturalisten maar aan het begin van de jaren veertig verandert zijn stijl in een meer abstractere vorm waarin kleur en ritme gaan overheersen. een eerste tentoonstelling van zijn werk is in 1939 in Amsterdam. Bij de tweede, in Rotterdam, gaan bij het Duitse bombardement zo’n dertig werken van hem verloren.

Hij ontwikkelt zich tot een bekend pointillist. Zijn werk wordt aangekocht door een aantal musea, onder meer het Stedelijk in Zutphen.

 

Opening op 3 september (16.00 uur) door Marguerite Tuijn, kunsthistorica en kleindochter van een zuster van Van Hille.

 

Openingstijden vrijdag 14 -17 uur, zaterdag 14-17 uur.

Toegang € 4 per persoon; voor rondleidingen telefoon 0575 – 525165

Kulturhus Vorden Raadhuisstraat 6, 7251 AB Vorden

Facebook www.facebook.com/MASVorden

 

Verder te zien:

Zyllah en

Jack Borninkhof

edelsmeden uit Zutphen

 

 

 

 

 

 

 

In de vitrines is werk te zien (en te koop) van twee Zutphense edelsmeden.

 

Jack Borninkhof is een Zutphense edelsmid, die graag werkt in verschillende stijlen, maar ook in opdracht sieraden maakt. ‘Ik kan er ook erg van genieten als oude sieraden weer nieuw leven ingeblazen wordt. Dat is toch beter dan ze te laten verstoffen in een lade …'

 

Openingstijden vrijdag 14 -17 uur, zaterdag 14-17 uur.

Toegang € 4 per persoon; voor rondleidingen telefoon 0575 – 525165

Kulturhus Vorden Raadhuisstraat 6, 7251 AB Vorden

Facebook www.facebook.com/MASVorden

Het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst is een museum voor beeldende kunst. Naast de kerncollectie die bestaat uit werk van Achterhoekse kunstenaars van rond 1890 tot heden, zijn de volgende exposities te zien:

MAS Museum voor Achterhoekse Schilderkunst 2021 08 28 · webdesign www.peter.kalkowsky.nl