Geweest

 

Een overzicht van de exposities die in het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst zijn geweest.

 

Meer informatie

Nu te Zien: Rob van Straaten

 

 

Rob van Straaten werd in 1926 in Arnhem geboren en is in Epse in 2002 overleden. Hij heeft vele jaren in Hummelo gewoond. Rob was een allround kunstenaar die veel van de Achterhoek in zijn werk vastlegde, maar zijn maritieme werk is het meest bekend geworden. Op de tentoonstelling worden een aantal van die werken getoond.

De zomertentoonstelling duurt tot eind augustus 2018.

 

Openingstijden vrijdag 14 -17 uur, zaterdag 14-17 uur.

Toegang € 4 per persoon; voor rondleidingen telefoon 0575 – 525165

Kulturhus Vorden Raadhuisstraat 6, 7251 AB Vorden

Facebook www.facebook.com/MASVorden

 

 

Nu te Zien: Jan Baggen

 

 

Op veler verzoek een uitgebreide expositie van het mystieke werk van Jan Baggen. De laatste jaren is hij zich gaan toeleggen op het schilderen met olieverf waarbij hij ontdekte dat het Achterhoekse landschap veel meer te bieden heeft dan verwacht.

De zomertentoonstelling duurt tot eind augustus 2018.

Klik hier

 

 

Nu te Zien: Juane Xue

 

 

Juane Xue werd in 1962 geboren in China. Een getalenteerd en veelzijdig kunstenaar

met een oorspronkelijke stijl en intens kleurgebruik. Hoewel haar werk lijkt te stammen uit de Westerse traditie, is de oorsprong Oosters. Het verbindt de Chinese filosofie met de in het Westen gangbare schilderkunst. Xue stapt in op het snijvlak van die tegenstelling.

De tentoonstelling Kleur is mijn Kapitaal duurt tot eind oktober 2018.

Klik hier

 

 

Arie Nijenhuis

Op KunstZondag Vorden op 9 september 2018 toont MAS Vorden een eerbetoon aan Arie Nijenhuis


Arie Nijenhuis werd in 1911 in Harfsen geboren en is in 1991 in Zutphen overleden. Na de lagere school in Harfsen ging hij naar de Ambachtschool in Zutphen, waar hij werd opgeleid tot huisschilder. Op de ambachtschool kreeg hij les van Herman Dijkjans. Deze stimuleerde hem in het tekenen omdat hij het grote talent van de jonge Arie ontdekte.

 

 

Eind jaren 20 van de vorige eeuw kreeg hij van Dijkjans het advies om naar de kunstacademie in Arnhem te gaan, toen ‘Kunstoefening’. Hij behaalde het diploma maar geen onderwijsakte. Door het lerarentekort na de Tweede Wereldoorlog kwam hij aan de Vakschool voor meisjes als tekenleraar. Ook gaf hij tekenles aan de Ambachtschool, de school waar hij eerder zelf op gezeten had. Naast zijn leraarschap was hij schilder van teksten op winkelruiten. Daar was hij enorm goed in.

In de tijd die hij over hield tekende hij veel. In 1942 was hij één van de oprichters van kunstenaarsgroep ’t Palet in Zutphen. Een groep die nu nog bestaat.
In de direct naoorlogse tijd reisde hij samen met de bevriende kunstenaar Bertus Voortman door België en Frankrijk en maakte daar vele tekeningen en schilderijen. Vaak van topografische onderwerpen. Ook kerken en kerkinterieurs waren geliefde inspiratiebronnen.
Als tekenaar was hij een realist die op een knappe en verfijnde manier alle tekentechnieken beheerste. Als aquarellist en schilder was hij een impressionist, die op een gevoelige manier stadsgezichten in beeld kon brengen. Maar ook het boerenland kon hij raak treffen.

Werk van hem bevind zich in de collectie van het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst Vorden en in particulieren verzamelingen.

 

 

terug ___

 

Het Magisch Landschap van Jan Baggen

 

In de zomertentoonstelling van het MAS Vorden is er op veler verzoek een uitgebreide expositie van werk van de schilder Jan Baggen.

 

 

Op zoek naar een te schilderen landschap gaat het om het verhaal, het gevoel dat ter plekke ontstaat, wat die plek tot de plek maakt die geschilderd moet worden. Dat kan een spontaan gevoel zijn, of het is een bestaand verhaal, zoals bij de Wodanseiken bij Wolfheze. En dan, al schilderend gaat de fantasie al gauw met de schilder op de loop. Er openbaren zich verborgen geheimen die de ondertoon vormen voor het werk. Het ligt er niet dik bovenop. Het vraagt van de beschouwer hetzelfde onbevangen zich openstellen en de interactie met het onderbewustzijn als van de schilder tijdens zijn werk, om zo door te dringen in die tweede laag. Maar dat kan voor iedereen verschillend zijn.

Een buiten (en plein air) geschilderd werk is ook een tijdsdocument. In de tijd, dat er geschilderd wordt, gebeurt er van alles. Het licht verandert. Er komen mensen, auto’s of schepen voorbij en de schilder, dat alles overziend, maakt daaruit een keuze. Ondertussen, door het intense kijken kruipt de diepere laag van het verhaal steeds duidelijker tevoorschijn.

 

 

Jan Baggen (1952) volgde de opleiding Grafische vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunst Arnhem. Voor diverse uitgeverijen maakte hij ontwerpen en illustraties voor boeken en tijdschriften. Voor de Kluwerkranten, later Wegener, verzorgde hij een wekelijkse getekende rubriek over wat er zoal te zien is in het verspreidingsgebied van de kranten. Voor uitgeverij Broekhuis tekende en schreef hij een 5-tal wandel- en fietsboekjes met als thema Twentse landgoederen. Het buiten tekenen en schilderen is daarmee een wezenlijk onderdeel van zijn leven en werk geworden.

De laatste jaren is hij zich meer op het schilderen met olieverf gaan toeleggen. Dat is ook de basis voor het werk dat nu in het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst is te zien. Bij het “tekenen voor de krant” ging het naast de tekening óók om het verhaal er achter. In deze schilderijen is Jan op zoek naar de dingen die niet zomaar te zien zijn, naar de magie van de plek.

De zomerexpo duurt van 21 juli tot eind augustus 2018.

 

Openingstijden vrijdag 14 -17 uur, zaterdag 14-17 uur.

Toegang € 4 per persoon; voor rondleidingen telefoon 0575 – 525165

Kulturhus Vorden Raadhuisstraat 6, 7251 AB Vorden

Facebook www.facebook.com/MASVorden

 

Meer werk van Baggen is te zien op

Website: www.janbaggen.nl

Weblog:  www.janbaggen.blogspot.nl

Facebook: www.facebook.com/janbaggenatelier

 

 

terug ___

 

Juane Xue. Kleur is mijn Kapitaal.

 

Vanaf 3 augustus tot eind oktober 2018 exposeert het MAS werk van Juane Xue.

Leest u hier de openingsspeech door Marijke van Haaren

 


Juane Xue (Kaifeng 1962) is in China geboren en opgegroeid. Als kind was ze al een klein tekenwonder. Van haar vader kreeg ze de bijnaam “Hui”, wat zonneschijn betekent. Ze bleek al op jonge leeftijd over een wonderbaarlijk goed, fotografisch geheugen te beschikken en reproduceerde in grote krijttekeningen de beelden die in haar hoofd lagen opgeslagen. Zij woont sinds 2001 in Nederland.

 

Haar unieke stijl is in tegenspraak met de beroemde uitspraak van Rudyard Kipling “East is East and West is West, and never the Twain shall meet’. Hoewel het werk van Juane Xue ogenschijnlijk in een westerse traditie staat, geldt dit alleen voor de wijze waarop ze de werkelijkheid verbeeldt. De verborgen betekenis van het werk heeft eerder verwantschap met het Chinese gedachtegoed. Ze heeft een unieke stijl die zowel gebaseerd is op Oosterse tonaliteit als Westerse kleuren. Waar de vorm verwijst naar de westerse schilderkunst verwijst de inhoud naar de oosterse. Zij begeeft zich op het snijvlak van deze tegenpolen. Ze is diep getroffen door de kunst van de Franse impressionisten en de Duitse expressionisten en hun scherpe gevoel voor kleur. Juane benadert alles wat ze ziet als een samenspel van kleur. Stillevens, interieurs, menselijke interactie, stadsgezichten, cafés en alledaagse objecten kunnen haar inspireren. Maar bij elk schilderij draait het erom door middel van licht en schaduw haar kunstzinnige ervaring uit te drukken. Zij hanteert haar eigen kleurtechnieken om een bijzondere ruimte, diepte en een stralende kleurenwereld te creëren.

Dit komt overduidelijk tot uitdrukking in haar serie ‘Verlaten tafels’, waarop we in zinderende kleuren een grote tafel vol met glazen en flessen badend in het zonlicht zien. Juane Xue zelf typeert deze doeken vanwege het unieke en originele onderwerp als ‘bewegende stillevens’. Mensen die deze schilderijen gezien hebben, zeggen dat alles ‘vol licht en liefde’ is.

Door per doek te kiezen voor een verschillende lichtinval weet zij telkens een ander gevoel op te roepen: van ochtendfris, middagwarmte, namiddaggevoel tot avondgloed.

Voor onze expositie maakte ze in Vorden en omstreken een aantal nieuwe werken.

 

 

Het vrolijke en kleurrijke werk van Juane Xue is voor haar dé ultieme vorm van communicatie; het gaat haar beter af met behulp van doek en penseel dan via de taal. Zij beschouwt haar eigen werk als de vertaling van de natuur om haar heen; “Mijn artistieke kracht kan alles beter maken, sterker en gelukkiger”.

 

Ze exposeerde in Nederland ondermeer in Slot Zeist, Museum Willem van Haren in Heerenveen, het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen, de Freylemaborg in Slochteren, Gouda (Stedelijk Museum), en Museum de Zonnehof in Amersfoort. Bovendien was haar werk te zien in Henan (China), Amerika, België en Spanje.

 

Leest u hier de openingsspeech door Marijke van Haaren

 

www.juanexue.nl

 

Openingstijden vrijdag 14 -17 uur, zaterdag 14-17 uur.

Toegang € 4 per persoon; voor rondleidingen telefoon 0575 – 525165

Kulturhus Vorden Raadhuisstraat 6, 7251 AB Vorden

Facebook www.facebook.com/MASVorden

 

terug

Het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst is een museum voor beeldende kunst. Naast de kerncollectie die bestaat uit werk van Achterhoekse kunstenaars van rond 1890 tot heden, zijn de volgende exposities te zien:

MAS Museum voor Achterhoekse Schilderkunst 2018 04 27 · webdesign www.peter.kalkowsky.nl